Jumat, 11 April 2014

Winnetou

Karl May

 Cak Anam

Winnetou  je jedna z najznámejších literárnych postáv nemeckého spisovateľa Karla Maya. Je náčelníkom kmeňa Apačov-Meskalerov.
Winnetou v literatúre prvýkrát sa objavuje v knihe z roku 1875 Old Firehand. Tento román sa v prepracovanej podobe stal podstatnou časťou druhého dielu románu Winnetou (tri diely 1893, štvrtý diel 1909–1910), v ktorom sú opísané najdôležitejšie príbehy, ktoré v Amerike prežil Winnetou a jeho pokrvný brat Old Shatterhand zhruba od ich prvého stretnutia v roku 1864 do roku 1879, kedy bol Winnetou zastrelený. Vo štvrtom dieli Winnetou už nevystupuje, pretože kniha sa odohráva v roku 1908, teda zhruba 30 rokov po jeho smrti.
Winnetou sa stáva symbolom mieru, lásky a bratstva medzi ľuďmi. V slovenčine vyšli prvé tri diely Winnetoua až v rokoch 1964-1965. Ďalšie spoločné dobrodružstvá Old Shatterhanda a Winnetoua sú obsahom aj dalších kníh Karla Maya: Syn lovca medveďov (1877), Duch Llana Estacada (1888), Old Surehand (1894–1896), Satan und Ischariot  (v tomto románe sa dokonca vydávajú do Afriky a na spiatočnej ceste Winnetou ochorie). Winnetou má sestru Nšo-či (Krásny Deň) a jeho otcom je náčelník Inču-čuna. V mladosti ho spolu so sestrou, okrem ich otca, vychovával aj Klekí-petra, „Biely otec“ Apačov, ktorý dlho žil s Indiánmi a tí ho prijali do svojho kmeňa. Winnetou bol zamilovaný do Ribanny z kmeňa Assiniboinov, tá sa však vydala za Winnetuovho priateľa, zálesáka Old Firehanda, (vo filme sa vydala za poručíka Merrila, ako záruka mieru medzi Indiánmi a belochmi). S Old Shatterhandom sa Winnetou cez počiatočný konflikt spriatelí natoľko, že s ním uzavrie pokrvné bratstvo. Po smrti svojho otca a sestry (zavraždil ich Santer kvôli zlatu na hore Nuggets hill) sa Winnetou stáva náčelníkom a zdedí slávnu Inču-čunovu „striebornú pušku“. Winnetou má koňa menom Ilčí (Vietor) a jeho brata Hatátitlu (Blesk), daruje Old Shatterhandovi. Winnetou sa stále márne pokúša dolapiť vraha svojho otca a sestry, až mu v tom zabráni predčasná smrť. Santer neskôr zahynie aj s prispením Old Shatterhanda.


    

Tidak ada komentar:

Posting Komentar